Rečnik upravljanja projektima
Rečnik upravljanja projektima je namenjen svim građevinskim radnicima i onima koji se bave upravljanjem projektima u građevinarstvu. Cilj nam je da na jednom mestu prikupimo i objasnimo pojmove koji se koriste u ovoj oblasti građevinarstva.
Rečnik će vremenom biti dopunjavan. Ako neke od vama potrebnih reči nedostaju, javite nam na: office@yubuild.com ili mirka@yubuild.com.

Svi pojmovi
A B C D E F G H I J K L M N O P R S Š T U V Z

Investiciona studijaInvestment Study
Investment Study consists of the perception of the investments, considering the obtained results and the assessment of justification so the investments can be realized.
Investicioni projekatProject
Tehničko-tehnološki, organizacionim finansijski i pravni poduhvat, koji se sastoji od skupa koordinisanih i kontrolisanih aktivnosti sa jasno definisanim početkom i krajem, čiji je cilj izgradnja, rekonstrukcija, modifikacija i/ili opremanje objekta.
InvestitorEmployer
Osoba i/ili firma koja ima potrebu za izgradnjom i raspolaže finansijskim sredstvima potrebnim za realizaciju takvog projekta.
InženjeringEngineering
Inženjering je disciplina, profesija kojom se obezbeđuje i zahteva primena tehničkog, naučnog i matematičkog znanja radi projektovanja i usvajanja materijala, konstrukcija, opreme, delova, sistema i procesa kojima se obezbeđuju željeni objekat
IzmenaVariation
Promena u vremenu ili radovima koju je dobavljač i/ili izvođač radova dužan da primeni u skladu sa ugovorom.
Izveštaj o napredovanju radovaProgress Report
Izveštaj koji pokazuje trenutni status obično u vezi sa planiranim statusom odvijanja projekta.
IzvođačContractor
Osoba i/ili firma koja je ugovorom sa investitorom prihvatila obavezu da izvrši radove koji su predmet ugovora.
Izvođački detaljiWorking Drawings
Detaljna grafička prezentacija koja proizilazi iz glavnog projekta koja je neophodna za odgovarajuću izradnju, montažu ili proizvodnju stvari/dela koje su projektovane.